Näpunäited värske musta trühvli jaoks
KUIDAS TRÜHVLIT HOIDA:
Värske trühvel tuleb pehme paberi sees kaanetatud purgiga külmikus hoida. Musta trühvlit saab säilitada kuni 10p kui sellel vahetada vähemalt kord päevas paberit ja õrnalt harjata (kuiv ja pehme hambahari).
Enne söömist tuleb trühvel voolava vee all pehme harjaga puhtaks harjata. Trühvlit ei koorita. Riivi või viiluta (spetsiaalse trühvlilõikuriga) kogu trühvel või osa.
KASUTAMINE:
Riivitud või viiluatatud trühvlit sega sooja besciamelli kastmega. Sega toorjuustuga või sooja sulavõiga ja määri röstsaiale või kasuta dipina. Sega riivitud trühvel sooja sulavõiga ja vahusta keedukartuli ja vahukoorega mõnusaks kartulivahuks (üks parim viis musta trühvli serveerimisel). Sega või ja trühvlisegu pastaga, sega intensiivselt, lisa riivjuustu ja pastakeeduvett (saad koorese- kreemise trühvlipasta). Valmista lihtne risotto ja valmimise lõpus lisa riivitud- viilutatud trühvel. Kui teed ravioole, siis kasuta segu ricotta, riivitud trühvel ja parmigiano juust.
Trühvel ja või, samuti koor ja mahe juust sobivad kokku oivaliselt!
ÄRA TEE TRÜHVLIGA:
Ei sobi sügavkülmutada.
Ära kuumuta, keeda, prae ei ahjus ega pannil, ega mikrolaineahjus!
Ära koori trühvlit
Ära sobita kokku tugevate maitsetega (suitsutatud tooted, tugev küüslauk või sibul või muud intensiivsed maitseained).
Alusta alati serveerimist trühvlitoodetega. Ära jäta seda viimaseks, sest maitse on delikaatne ja peale tugevaid maitseid ei pruugi sa enam trühvli maitset- lõhna tunda!
Ära viska ära kui on kerge hele hallitusekirme, see tähendab et pead hoolikamalt harjama ja paberit vahetama!
TRÜHVLIKONSERVI ABC
Ei sobi kuumutada, võib vaid soojendada kuni 45C.
Ideaalne otse toorjuustu, kartulipudru, risotto, sooja või külma kastme maitsestamiseks. Segamiseks pastaga.
Sobib määrimiseks röstsaiale või dipiks kõrsikutele, juustule, lihaviiludele.
Maailmas on 87 liiki trühvlilisi (sugukonda Tuberacea), millest söödavad on kõigest kümmekond.
Kõige väärtuslikum on valge trühvel-Tuber magnatum. Selle lõhn on terav, maitselt meenutab grana juustu. Valget trühvlit korjatakse 1. oktoobrist 31. detsembrini.
Vähem hinnaline, ent sellest hoolimata suurepärase maitseelamusega trühvel on Bianchetto ehk valge kevadtrühvel- Tuber borchii vitt. Seda nimetatakse ka Marzuolo trühvliks, sest see küpseb jaanuarist aprillini. Maitselt ja lõhnalt meenutab eelnimetatud trühvel veidi küüslauku. Seda trühvlisorti kasutataksegi peamiselt maitsestamiseks ja aroomi lisamiseks erinevate gastronoomiliste hõrgutiste valmistamisel.
Valget trühvlit ei saa kasvatada, neid otsitakse vabast loodusest selleks spetsiaalse väljaõppe saanud koerte abil. Seevastu mustade trühvlite kasvatamine on juba üsna levinud ja seeni osatakse korjata nende tarbeks istutatud puude juurestiku juurest.
Must trühvel (Tuber melanosporum või Tuber nigrum) on korjevalmis 15. novembrist 15. märtsini. Mustal trühvlil on tugev aroom ja oivaline maitse. Seenel on eriline maitse, kirjeldada on seda raske – seda lihtsalt peab ise proovima.
Suvitrühvel või must suvetrühvel (Tuber aestivum) on pealt must, nõrgema lõhnaga, maitselt puraviku sarnane, korjatakse juunist septembrini.
Värske trühvel, mida pakume, on pärit Kesk-või Lõuna-Itaaliast ja peaks tarbijani jõudma nädalapäevadega.